Vraag en Antwoord

Vaak zie ik een vragende blik in de ogen komen van mensen, als ze horen dat ik verhalenverteller ben.
De eerste vraag is meestal: “Wat doe je dan precies, lees je voor?”

Nee, vertellen is geen voorlezen. Een kind verwoordde het eens heel mooi: “Het is voorlezen zonder boek”. Verhalen vertellen is een heel oud ambacht en de oudste theatervorm. Als verhalenverteller ben ik niet alleen de alwetende verteller, maar speel ook alle personages uit. Er is geen vierde wand en ik heb contact met het publiek. 

De volgende vragen worden het meeste gesteld:

Vertellen is toch alleen voor kinderen?

“Dit is een groot misverstand. Vertellen is zeker niet alleen voor kinderen. Het is natuurlijk heel erg leuk om voor kinderen te vertellen, maar ik geniet er altijd van als er volwassen bij zitten om op hun kleintjes te letten en dat ze dan opeens, tot hun grote verbazing, zelf ook in het verhaal gezogen worden.

Ik vertel ook veel verhalen die zelfs niet voor kleine kinderen geschikt zijn. En ik vind het geweldig als volwassen het luisteren naar verhalen opnieuw ontdekken. Spannende, serieuze of vrolijke verhalen.”

Waar vind je de verhalen die je vertelt?

Soms krijg ik wel eens het gevoel dat de verhalen mij vinden. Ik lees, ik luister, ik zoek op internet en op boekenmarkten, op rommelmarkten en in winkels met oude boeken. Opeens grijpt een verhaal mij dan in de kraag, soms zelfs bij de keel. Dit is een verhaal dat ik wil gaan vertellen.

Dan begint het proces van rijping; het je eigen maken van het verhaal, het verhaal in je eigen woorden  vertellen. Ik kauw en kneed en schaaf, totdat de woorden voor mij gaan leven en ik het verhaal zelf ga beleven. Als verteller ben je niet alleen de alwetende verteller, maar ook alle personages die in het verhaal voorkomen. Dus elke personage moet je doorgronden. Dan komt het moment dat ik het verhaal gaan kan gaan vertellen.

Welke verhalen vertel je?

Ik vertel legendes, fabels, sprookjes en historische verhalen van over de hele wereld. Ik vertel over sterke vrouwen, slimme mannen, duivels, heksen en monsters. Ik heb een voorliefde voor streekverhalen, waarvan je de sporen nog in het landschap terug kunt vinden. En natuurlijk nog verhalen over  feestdagen en eigen verhalen. En er komen steeds meer verhalen bij.

Hoe lang duurt een verhaal?

Er zijn verhalen van 5 minuten, maar ook van een half uur of drie kwartier. Net wat de luisteraar wil. Ik heb ook verhalen samengevoegd tot complete voorstellingen van een uur of anderhalf uur. Alle verhalen kunnen worden gecombineerd met een muzikant of met catering.

Waar vertel je?

Ik heb o.a. op diverse vertelfestivals verteld: in Zwolle, Roermond, Amsterdam, Arnhem en Nijmegen. Ik heb op scholen en in bibliotheken,  musea, torens en molens verteld. En voor mensen in verzorgingshuizen, bij vrouwenverenigingen en vrijwilligersbijeenkomsten. Maar ook bij familiefeesten en verjaardagen. Wat ik ook erg leuk vind zijn huiskamervoorstellingen bij mensen thuis. Bijna alles is mogelijk. Indien nodig breng ik zelf mijn geluidsversterking mee.